Termalni vrelec v zdraviliškem domu

Med sprehodom po Dobrni na koncu kostanjeve aleje vzbudi pozornost mogočna stavba imenovana Zdraviliški dom. Na ploščadi pred njim je nekdaj stala vila Tavčar, znana že v 16. stoletju. Dokler ni bil zgrajen hotel Dobrna, danes hotel Vita, je Zdraviliški dom dominiral v topliški veduti.

Zasnova stavbe je bila od nekdaj štiritraktna in je taka ostala vse do danes. Izvira iz leta 1624.

V Zdraviliškem domu lahko še danes občudujete izvir termalne vode in termalni bazen, ki je v svojem jedru še iz leta 1624, o čemer priča tudi originalna Gačnikova napisna plošča.

Srce vsakega zdravilišča je termalni vrelec in tako je tudi na Dobrni. Nahaja se v srednjem delu Zdraviliškega doma. Površinsko je zajet v mnogokotni kamniti obod, ki ga pokrivajo prosojne ploščice, stikajoče se zgoraj v odrezanem piramidnem vrhu. Skoznje lahko opazujemo rahlo penečo se vodo, ki je brez barve, vonja in okusa. Če jo vznemirimo, dobi mlečni videz. Ima stalno temperaturo 36°C in prihaja iz globine 1200 metrov, iz apneniških plasti na katerih so se v poznejših geoloških dobah sesedale in oblikovale mlajše površinske tvorbe.

VIRTUALNA PANORAMA

Klepet
Scroll to Top

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

X
Skip to content