Poti na Paški Kozjak

Markirana planinska pot vodi iz centra Dobrne mimo hotela Vita proti Zdraviliškemu domu, po cesti do Žeblarjeve kapele na vrhu Klanca, kjer nadaljujemo naravnost po cesti, to je po lažji poti, ki je dobro označena in primerna zlasti za pohode v zimskih razmerah. Strma pot pa zavije levo v hribovit gozd in se nadaljuje po kolovozu. Obe poti se združita pri kmetiji Trojnšek. Nato pot nadaljujemo do kmetije Jurk, od koder vodi desno navzgor dobro označena Šaleška planinska pot, levo pa pot XIV . divizije.

Pot XIV . divizije vodi levo navzgor po kolovozu. Iz smrekovega gozda pridete na travnik in krenete proti vrhu, od koder je lep pogled na Velenjsko jezero, Mozirske planine in Savinjske Alpe v ozadju. Travnata planota pred vami se imenuje Visoko. Tu stoji granitni spomenik v spomin na preboj XIV . divizije. Pot nadaljujemo proti severu po travniku navzdol proti Planinskemu domu na Paškem Kozjaku.

Šaleška planinska pot pa se vije desno od Jurka strmo v hrib po kamnitem terenu in se nadaljuje po lepem smrekovem in macesnovem gozdu do makadamske ceste, ki pelje proti planinskemu domu. Obe poti se združita pri križišču z velenjsko cesto že blizu planinskega doma. Od tod vodi pot po cesti navzgor do cerkve Sv. Jošta na Paškem Kozjaku in levo proti Špiku, 1109 m. Z vrha Špika je čudovit razgled na Mozirske planine, Raduho, Peco, Uršljo goro in Savinjske Alpe.

Iz Dobrne do Planinskega doma na Paškem Kozjaku je 2 uri in pol hoda, do vrha Špika pa še pol ure. Pot večinoma poteka po gozdovih, kjer je zlasti poleti prijetna senca, primerna je za vsakega pohodnika, ki si želi miru, svežega zraka in lepega razgleda.

Zemljevid poti na Paški Kozjak

Klepet
Scroll to Top

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

X
Skip to content