Pot Dobrna – Brdce – Basališče

Pot vodi izpred hotela Vita v center Dobrne in na levo čez most nad Topličico. Nadaljujete po pločniku do mostu nad Dobrnico, kjer je križišče cest za Vrbo in Zavrh. Nadaljujemo ob potoku navzgor do graščine Gutenek in še naprej do mostu, kjer nas smerokaz opozori, da je tu znana jama Ledenica. Zdaj krenemo v gozd po Anini poti, ki pelje strmo v hrib. Pot nadaljujemo po kolovozu do travnika in dalje do asfaltne ceste.

Po približno 200 m hoje pri kmetiji Marovšek krenemo levo v gozd na star kolovoz in nadaljujemo pot mimo manjšega peskokopa. Iz gozda pridemo spet na asfaltno cesto in nadaljujemo pot do križišča, kjer je desna pot speljana na Brdce, planinska pot pa skrene levo po cesti proti kmetiji Štravs (cca 2 km). Pred domačijo Štravs nas markacija usmeri po starem kolovozu navzgor, ko pa pridemo iz gozda, nas smerokaz opozori na spomenik padlim borcem XIV . divizije.

Pot nadaljujemo po cesti mimo kmetije Nerodn, kjer se nam z desne pridružita Pot XIV . divizije in Pot po obronkih Občine Dobrne, in mimo kmetije Krivec. Pri kmetiji Tonač nas markacije usmerijo levo z glavne ceste in nas nanjo spet pripeljejo tik pred dolino Daje. Nekaj korakov naredimo po cesti in že smo na razpotju. Markirana pot nas usmeri desno po cesti proti kmetijama Jernejc. Cesti in markirani poti sledimo mimo obeh kmetij, tu pa nas oznake napotijo strmo v gozd. Kmalu dosežemo najvišji vrh Paškega Kozjaka – Basališče. Vrh žal ni razgleden, zato se lepih razgledov naužijmo preden od kmetije Jernejc stopimo v gozd.

Pot je markirana, za hojo nezahtevna. Čas normalne hoje je 3 ure in pol v eno smer. 

Zemljevid poti Dobrna – Brdce – Basališč

Klepet
Scroll to Top

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

X
Skip to content