Kulinarika

KULINARIČNA DOŽIVETJA DOBRNE

Pri raziskovanju Dobrne boste naleteli na najrazličnejše dobrote in izdelke, označene z znakom Dobra Dobrna. 

Ideja za blagovno znamko je nastala med člani Turističnega društva Dobrna, ki si želijo enotnega pristopa pri predstavitvi širši javnosti. Simbol Dobra Dobrna je sestavljen iz tipografije imena Dobra Dobrna ter stiliziranega simbola iz črke o, želod z listom hrasta. List hrasta je element grba Dobrne, želod pa predstavlja sadež ali produkt.

Blagovno znamko Dobra Dobrna že najdete na nekaterih jedilnih listih gostinskih ponudnikov, največkrat pa jo predstavljajo člani Turističnega društva Dobrne ter članice Društva podeželjskih deklet in žena Arnika Dobrna. Domač kruh, rezanci, pecivo, potice in še kaj bi se našlo izpod pridnih rok naših gospodinj. Nekaj od naštetega vam je na voljo na kmečki tržnici v centru Dobrne ob sobotah dopoldne.

Kadar govorimo o kulinariki Dobrne, ne smemo pozabiti opozoriti na »Minkin štrudl« in najrazličnejše drobno pecivo, ki vam ga postrežejo na Izletniški kmetiji pri Minki. Ob obisku boste lahko obiskali njihovo butično trgovinico z domačimi dobrotami. Njihova posebnost je še zbirka čajev, ki jih pripravlja Matej, sicer naslednik njihove izletniške kmetije. Ob predhodni najavi pripravijo tudi druge dobrote domače kuhinje.

Ko se boste sprehajali po naši okolici, se vam bo pogled ustavil na lepo urejenih vinogradih, ki jih negujejo zavzeti vinogradniki. Kar nekaj jih je, ki se ponašajo z vrhunskimi vini, ki jih je možno pri njih tudi kupiti. Vinogradniki so povezani v sekcijo, ki deluje v okviru Turističnega društva Dobrna. Že nekaj let zapored pridelajo skupno vino, iz grozdja vinogradov celotnega območja občine. Iz grozdja Potomke Stare trte nastane pod njihovim okriljem tudi protokolarno Županovo vino. Ker so naši vinogradniki zelo gostoljubni, boste lahko med sprehodom med vinogradi ob srečanju z njimi pri njihovi gorci pokusili žlahtno kapljico. Zraven se bo prilegla še rezina odlične domače salame lokalnih pridelovalcev.

Ob kulinariki ne smemo pozabiti opozoriti na različne vrste kvalitetnega medu in čebeljih pridelkov, ki ga imajo na voljo številni čebelarji, člani Čebelarskega društva Dobrna. Na Klancu, pri čebelarju Ivanu Krulcu, se boste v njegovem mini čebelarskem muzeju lahko podrobneje seznanili s čebelarsko dejavnostjo.

Ob koncu še namig, kje lahko poleg zgoraj omenjenih ponudnikov še dobite kaj dobrega za pod zob. Za najzahtevnejše priporočamo gostilno v Hotelu, gostilni Triglav, ki zelenjavo pridelajo na lastnem vrtu in A-la carte restavracijo hotela Vita v Termah Dobrna, kjer imajo na voljo še pestro paleto domačih sladic.

Za  posebno kulinarično razvajanje poskrbijo v Vinski kleti Term Dobrna, kjer vam pripravijo Bakhusovo pojedino. Gre za posebno kulinarično doživetje kjer gostje, oblečeni v rimske toge in okronani z lovorovim vencem, uživajo v kulinaričnih dobrotah kar z golimi rokami in se veselijo, kot so to počeli Stari Rimljani.

Tisti, ki ste poleg domačih jedi željni še kakšne pizze ali žar ponudbe, se oglasite v Gostilni in Pizzeriji Pod kostanji. Za vse, ki prisegate na prehranjevanje v naravi, priporočamo Piknik prostor na kmetiji pri Marovšek na Brdcah nad Dobrno. Kakšno domačo jed na žlico običajno čez vikende pripavijo v Planinskem domu na Paškem Kozjaku. Željni sladic se oglasite še v Slaščičarni Jagoda, kjer vam pripravijo okusne slaščice in sladoled.

RECEPT ZA OREHOV KRUH

Na območju destinacije Dobrna vas pridne kmečke žene, povezane v Društvo podeželskih žena in deklet Arnika Dobrna, razvajajo z domačimi jedmi po receptih svojih babic. Ena izmed kulinaričnih dobrot je tudi orehov kruh, ki ga ob obisku Dobrne velja poizkusiti. Lahko pa ga pripravite tudi sami.

Sestavine:
  • 1 kg moke
  • 0,5 l mlačne vode
  • 12 g kvasa
  • sol
  • 3 čajne žličke sladkorja
  • 1 dl olja
  • 40 dag mletih orehov
  • mleko

Priprava:
V skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in malo mlačne vode. Premešamo in pustimo, da vzhaja. V skledo damo presejano moko in v sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo kvasec in olje, premešamo z moko in dolijemo mlačno vodo. Vodo po potrebi dodajamo, saj je njena količina odvisna od vrste moke. Testo gnetemo toliko časa, da dobimo testo, ki odstopi od sklede. Malo pustimo, da vzhaja.
V tem času si pripravimo nadev. Mlete orehe prelijemo s vročim mlekom, da dobimo gosto maso in dodamo 2 žlički sladkorja. Testo razvaljamo in premažemo z nadevom, ga zvijem, oblikujemo kruh in damo vzhajat v pletar. Vzhajano testo damo v peč in pečemo eno uro na 200 °C.
Dober tek!

Scroll to Top

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

X
Skip to content