Črna kuhinja Šumej

Domačija Šumej v Brdcah nad Dobrno je ena redkih manjših kmetij na področju občine, ki je do današnjih dni ohranila del stavbne in kulturne dediščine naših prednikov. Najstarejši del domačije je črna kuhinja, kar dokazuje okence v dimnem delu črne kuhinje in detajli lesenih tečajev na vhodnih vratih. Ko vstopimo v hišo, se zdi, kot bi se čas že davno ustavil; v njej podoživimo način bivanja izpred tristo let. Nekdaj je bila koča s črno kuhinjo edini bivalni del domačije, osrednji del pa so bili ognjišče s pečjo, hiša in štiblc.

Ob vstopu v hišo najprej začutimo vonj po dimu, ki se vali po prostoru; tla, po katerih stopamo, so lesena. Ko se oči nekoliko privadijo na mrak in dim, stopimo v skromno kuhinjo, najpomembnejši prostor v koči. Toplo ognjišče, železno in glinasto posodje, kavni nadomestki na polici ob robu ognjišča, sklede, lonci z različnimi potrebščinami in začimbami, slamnati pehar za suho sadje so značilnosti te kuhinje. Stene in strop se svetijo od saj, ki so se stoletja nalagale in sestavljale oglene kapnike – saje. Pajek si je v kotu spredel mrežo, ki je zaradi dima pooglenela.

Soba, imenovana hiša, v kateri so nekdaj delali, spali, jedli, pili, jokali, se veselili in žalovali, je opremljena s staro klopjo in mizo; na stenah visijo slike z nabožnimi motivi, njihovi okvirji pa pričajo, kako zelo stare so. Vonjave, stare posode, okna, omare in stara lončena peč, v kateri se še vedno da zakuriti, nam pričajo o načinu bivanja in skromnosti življenja nekdanjih kočarjev.

VIRTUALNA PANORAMA

Klepet
Scroll to Top

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

X
Skip to content